Wednesday, October 7, 2009

Berobok(Bubur nasi jagung) Bugis

Category:   Soups & Stews
Style:   Other
Special Consideration:   Quick and Easy
Servings:   14 orang

Description:
Bubur Ala Bugis

Ingredients:
2 pot Beras
1 ketul Dada Ayam
2 bungkus Filament ketam(isi ketam)
1/2 kg Udang -saiz kecil jer
2 ikat Sayur cangkuk manis
2 biji lobak-di potong kecil
10 ulas Bawang Merah
10 ulas bawang Putih
garam,ajinamoto,kiub pati ayam
3 gelas air
Daun sup,bawang goreng
2 tin jagung dlm tin (creamy)

Directions:
1)Masak beras ,macm masak bubur tu. mesti byk air tau

2)Dalam pada masa itu,rebus ayam yang sudah di potong dadu

3)Masukkan lobak dan udang yang tlah di kupas

4)Sesudah itu masuk kan bubur nasi tadi dan kacau

5)lepas tu masukakn bawang 2 yang sudah di kisar halus

6)Masukkan garam,ajinamoto dan kiub pati ayam 2 ketul

7)Terakhir skali masukkan sayur, kacau dan biarkan ia mendidih sehingga pekat....dan siap untuk di makan.

1 comments: until now.

daone + July 27, 2011 at 10:24 AM (#) :

Ini namanya BAROBBO bukan BEROBOK, makanan Bubur Jagung khas Bugis

Post a Comment